1. Home
  2. Docs
  3. Moestuinlessen
  4. Moestuinlessen 2022
  5. Moestuinles 5 week 13

Moestuinles 5 week 13

Wat is er afgelopen week gebeurd

We hebben afgelopen weken weer een heel aantal planten en zaden de grond in gedaan. Niet op alle tuinen hebben we gezaaid omdat de grond veel te droog is. Inmiddels is er neerslag in zicht en kunnen we ook op de drogere tuinen weer gaan zaaien. De plantjes hebben nog steeds wat extra aandacht nodig, dus we moeten er op blijven letten dat we de tuinen genoeg water geven. Ondertussen zien we de tuin al wel in rap tempo van een lege vlakte veranderen in echte moestuin waar al van alles op groeit!

Wat gaan we deze week doen

Deze week gaan we onder andere een sla mix planten. Met de sla mix zetten we verschillende slasoorten door elkaar. We kiezen er dan niet voor om te wachten tot de sla volgroeid is en we een hele krop oogsten, maar kiezen juist om elke keer van alle plantjes wat blaadjes te oogsten. Op die manier kun je al heel snel een sla mix bij elkaar plukken om van te genieten. Bovendien stimuleert het plukken van de buitenste blaadjes de plant ook om verder te groeien. Door plukkend te oogsten (in plaats van een hele krop oogsten) kun je veel langer oogsten van je sla, en heb je nooit teveel sla in je koelkast die op moet.

Week 13 Wat
Planten sla mix, spitskool, little gem, koolrabi
Zaaien klaproos

In de kennisbank bij plantinformatie vind je uitgebreide informatie over de groenten die we dit jaar gaan telen.

Onkruid

We gaan het hebben over onkruid. Met het warme en zonnige weer gaan plantjes het steeds meer naar hun zin hebben, ook het onkruid. Kortweg gezegd groeit onkruid veel harder dan onze groenten, ze hebben meer concurrentiekracht. Het is daarom belangrijk om het onkruid binnen de perken te houden. In de reader kan je lezen hoe dat zo is gekomen.

Reader

Voor achtergrondinformatie rondom de groeicyclus van planten verwijzen we je graag naar onderstaande hoofdstukken in de reader.

4. Onkruid

4.2 Onkruiddruk

4.3 Zaad- en wortelonkruid

4.4 Aanpak

Lesindeling
Tijd Wat
5 min Welkom en mededelingen
15 min Rondje tuin en themabehandeling
5-10 min Wat gaan we doen, uitleg en taakverdeling:
– Bedden voorbereiden
– Bedden verzorgen
– Planten en zaaien
45 min Aan de slag
5-10 min Pauze momentje, taken herverdelen
45 min Aan de slag
10 min Spullen opruimen en afsluiten