1. Home
  2. Docs
  3. Moestuinlessen
  4. Moestuinlessen 2022
  5. Moestuinles 4 week 12

Moestuinles 4 week 12

Wat er afgelopen week is gebeurd

Afgelopen week zijn we verder gegaan met het voorbereiden van de tuin en zijn er weer een aantal groenten de grond in gegaan. We merken dat het de afgelopen weken erg droog is en dat is zwaar voor de jonge plantjes die de grond in gaan. Vooral op de tuinen met zandgrond merken we dat we nu al goed op moeten letten dat de plantjes niet uitdrogen. We zullen daar de komende weken goed op moeten letten.

Wat gaan we deze week doen

Deze week en de komende weken zijn we druk met zaaien en planten van diverse groenten, kruiden en bloemen. We gaan nu echt aan de slag! Deze week gaan er veel planten en zaden de grond in, dus daar zullen we vooral druk mee bezig zijn. We werken dit jaar met verschillende technieken waarbij we groenten door elkaar telen. Daar zullen we dus goed op moeten letten bij het planten en zaaien. Daarnaast gaan we verder met de bedden voorbereiden en werken we op de tuinen waar we al een border hebben, de border bij.

Planten en zaaien
Week 12 Wat
Planten koriander, dille, kervel, bietjes
Zaaien kapucijners, tatsoi, spinazie, peultjes, doperwt

In de kennisbank bij plantinformatie vind je uitgebreide informatie over de groenten die we dit jaar gaan telen.

Planten of zaaien

Jullie merken dat we sommige groenten als jong plantje planten, en anderen zaaien. De spinazie hebben we eerder als jong plantje in de tuin gezet, en nu gaan we ook spinazie zaaien. Het is nu nog vroeg in het jaar en daarom kiezen we ervoor om een aantal groenten, zoals de spinazie ook als kleine plantjes te planten. Nu is het nog behoorlijk koud waardoor de opbrengst van gezaaide spinazie vrij laag zou kunnen uitvallen. Daarom kiezen we er bij de vroege spinazie ook voor om deze als klein plantje te planten. Die plantjes hebben net wat meer voorsprong. De opbrengst van de spinazie die we nu zaaien kan dus wat lager uitvallen. Later in het jaar gaat er nog een keer spinazie de grond in, dan zaaien we gewoon spinazie zaadjes. Later in het jaar is het warmer waardoor de zaadjes sneller en gelijkmatiger ontkiemen, wij deze vroege zaaironde is het dus even afwachten.  

Lesindeling
Tijd Wat
5 min Welkom en mededelingen
15 min Rondje tuin en themabehandeling
5-10 min Wat gaan we doen, uitleg en taakverdeling:
– Bedden voorbereiden
– Bedden verzorgen
– Planten en zaaien
45 min Aan de slag
5-10 min Pauze momentje, taken herverdelen
45 min Aan de slag
10 min Spullen opruimen en afsluiten
Reader

Voor achtergrondinformatie rondom de groeicyclus van planten verwijzen we je graag naar onderstaande hoofdstukken in de reader.

2.1.1 Zaad

2.1.2 Kiemplant

2.1.3 Wortel

2.1.4 Stengel en blad (vegetatieve groei)