1. Home
  2. Docs
  3. Moestuinlessen
  4. Moestuinlessen 2024
  5. Moestuinles 5 week 13

Moestuinles 5 week 13

Wat is er afgelopen week gebeurd

Afgelopen weekend zijn we tijdens de verschillende hagel- en regenbuitjes bezig geweest met het bouwen van klimrekken voor de kapucijners en peultjes. Deze bouwwerken geven de tuin al meteen een moestuingevoel en we kunnen niet wachten om de mooie bloemen van deze gewassen te zien! Ook zijn de tuinen verrijkt met maar liefst drie verschillende soorten bieten en een scala aan kruiden. Daarbovenop hebben ook de snijbieten met hun verschillende vrolijke kleuren geplant.

Wat gaan we deze week doen

Deze week kunnen we weer gaan planten! Prei in een aardbeienbed, een mix van sla met stengelui, spitskool, ijssla en witte koolrabi zullen worden toegevoegd aan de tuin. Allemaal gezonde en zeer smaakvolle gewassen. Daarnaast gaan we doperwten en klaproos zaaien. Omdat onze tuin steeds voller begint te raken, begint ook het verzorgen van de gewassen die we nu al geplant en gezaaid hebben. Dit betekent dat we ze goed in de gaten moeten houden en als we op de tuin zijn, steeds even de klimaatdoeken open moeten slaan om te kijken hoe onze gewassen ervoor staan. 

Week 13 Wat
Planten prei, sla mix, stengel ui, spitskool, ijssla, koolrabi wit, little gem (nalevering w11)
Zaaien doperwten, klaproos

In de kennisbank bij plantinformatie vind je uitgebreide informatie over de groenten die we dit jaar telen.

Klaproos en geneeskrachtige werking 

Onze begeleider Annemiek is herborist. Ze geeft hier af en toe toelichting over bepaalde planten vanuit de kruidengeneeskunde.

De klaproos (papaver rhoeas) is een pioniersplant. Hij stelt weinig eisen aan de omgeving, kan groeien op kale grond en bereidt de grond voor voor andere planten. De zaden blijven jarenlang kiemkrachtig. Waar soldaten tijdens de Eerste Wereldoorlog in België loopgraven groeven kwam deze dan ook spontaan op. Zo is de klaproos (poppy) het symbool geworden voor het bloedbad wat daar is aangericht en is het nu nog altijd het symbool voor oorlogsslachtoffers en -herdenking.

De delicate rode bloemblaadjes van de klaproos kunnen gebruikt worden in de kruidengeneeskunde. De slijmstoffen werken verzachtend op de luchtwegen en de alkaloïden hebben een rustgevende en kalmerende werking. Als je de blaadjes droogt en gebruikt in de thee geven ze een mooie kleur af. Enkele blaadjes zijn voldoende. De bloemblaadjes laten makkelijk los als de plant bevrucht is, dus wacht met plukken totdat de bijen klaar zijn met hun werk. Onthoud daarbij in het algemeen: wees voorzichtig met plukken, beschadig de plant niet onnodig, neem alleen wat je zelf op dat moment nodig hebt, laat genoeg staan en pluk nooit de laatste bloem of plant.

Nota bene: dit is geen medisch advies of vervanging van medicatie. Gebruik met mate.

Onkruid

We gaan het hebben over onkruid. Met warmer en zonniger weer op komst gaan plantjes het steeds meer naar hun zin hebben, ook het onkruid. Kort gezegd groeit onkruid veel harder dan onze groenten, ze hebben meer concurrentiekracht. Het is daarom belangrijk om het onkruid binnen de perken te houden. In de reader kan je lezen hoe dat zo is gekomen. 

4. Onkruid

4.2 Onkruiddruk

4.3 Zaad- en wortelonkruid

De schoffel

Als je het artikel over tuingereedschappen hebt gelezen, ken je het zeker. Een stuk gereedschap dat al lang aanwezig is in de Nederlandse geschiedenis en hoogstwaarschijnlijk uitgevonden is in Nederland. Van oudsher had bijna iedere provincie zijn eigen soort schoffel en ambachtslieden die de schoffels met veel kunde konden maken. In het Engels wordt er ook vaak gesproken over een ‘Dutch hoe’ (Nederlandse schoffel). Een schoffel wordt gebruikt om onkruid kort onder de grond af te snijden oftewel te omschoffelen. Een schoffel werkt daarom het beste als hij scherp is. 

Er bestaan verschillende vormen van schoffels, zo kunnen ze bijvoorbeeld erg breed zijn of heel erg smal zodat ze precies tussen een rijtje door kunnen. Je hebt ook schoffels in de vorm van een ruit voor datzelfde precisiewerk. Maar wist je dat er ook rolschoffels en wielschoffels bestaan? Een rolschoffel is een stok met daar een ijzeren rol aan die je over je tuinbedden kan rollen. Een wielschoffel heeft 1 of 2 wielen met daaronder een beugel schoffel of twee losse schoffels en is makkelijk vooruit te bewegen over bijvoorbeeld een paadje of bed.

Met schoffelen begin je het beste op tijd. Het is veel eenvoudiger om onkruiden in een klein stadium weg te krijgen, dan wanneer ze pollen vormen of al in bloei schieten. Er zijn veel verschillende schoffels, maar routine is belangrijker dan merk of model.