Wat is er afgelopen week gebeurd
Wat staat de tuin er goed bij! Leuk om te zien hoe we met elkaar nu al zo’n mooi resultaat hebben. Afgelopen week zijn er bloemkolen, prei, drie soorten bieten geplant en stambonen gezaaid. In de industrie wordt de voorkeur gegeven aan stambonen ten opzichte van klimbonen, Dit omdat stambonen goed machinaal te oogsten zijn en klimboon niet. De klimboon heeft wel een hogere opbrengst, maar het plukken ervan is erg arbeidsintensief en daarmee duur.
Naast al dat planten zijn we druk bezig geweest met onkruid, bedden schoonmaken en met de laatste houtsnippers in de paden aanbrengen.
Wat gaan we deze week doen
Deze week gaan we paksoi, slamix, palmkool en boerenkool planten. De palm- en boerenkool gaan we als experiment planten tussen de 3 rijen wortels die we eerder hebben gezaaid. Het is interessant om te zien dat het teeltplan, wat we in het begin van het jaar hebben gemaakt, en de verwachte oogstdata niet helemaal overeenkomen met de praktijk. Sommige dingen zijn vroeg en andere dingen weer laat.
Ook gaan we de composthoop keren. Hiermee brengen we weer extra zuurstof in de hoop en mengen we alles nog een keer goed door elkaar. Ook kunnen we eventueel wat extra water er aan toevoegen als het te droog is.. Het keren zal het afbraakproces bevorderen. Ook is het keren van de composthoop belangrijk om te voorkomen dat ongedierte er een gezellig nest in gaat maken. door geregeld te keren (ongeveer maandelijks) verstoren we eventuele nesten en voorkomen we een hoop ellende.
Planten/zaaien |
paksoi, slamix, palmkool en boerenkool |
Oogsten |
Spitskool, kruiden, bosui, courgette, broccoli, peultjes, kapucijners, snijbiet, wortels en prei |
Doorgeschoten groenten en kruiden
De afgelopen week hebben we gezien dat een heel aantal planten zijn doorgeschoten. Aan de ene kant jammer, maar aan de andere kant zijn de bloemen ook goed voor de insecten, ziet het er prachtig uit en kun je deze ook gewoon eten. Voor veel groenten en kruiden geldt dat je de bloemen gewoon kunt eten. Deze smaken vaak vergelijkbaar als de blaadjes, maar wat milder. Schroom dus niet om ook de bloemen te gebruiken als smaakmakers in salades. Let op: niet alle bloemen zijn eetbaar. De bloemen van tomaat, aardappel, aubergine, pepers en paprika’s zijn giftig en kun je flink ziek van worden. Deze kun je dus beter laten staan. Wil je zeker weten of je een bloem kunt eten, google het dan even.
Wil je nog wat meer inspiratie? Kijk dan bijvoorbeeld eens hier: Eetbare bloemen in de moestuin | Makkelijke Moestuin
En in een vaas misstaan ze zeker ook niet
Praktische informatie
Tijd | Wat |
5 min | Welkom |
5 min | Indeling en taakverdeling |
5-10 min | Uitleg taken en themabehandeling – Bedden verzorgen – Bedden voorbereiden – Planten en zaaien – Oogsten |
35-40 min | Aan de slag |
10 min | Pauze momentje en wissel |
5-10 min | Taken herverdelen en uitleg |
35-40 min | Aan de slag |
5 min | Spullen opruimen en afsluiten |
Geroosterde spitskool met spicy pinda-sesamdressing
In de appgroep van de Plutodreef circuleerde dit heerlijke spitskool recept uit de NRC rubriek: Janneke kookt klassiekers
Dit recept is bedoeld als hoofdgerecht. Er kan eventueel rijst bij worden geserveerd, en/of een verfrissende salade.
Voor 4 personen:
2 kleine spitskolen, elk in de lengte in achten;
3 el arachide- of zonnebloemolie;
3 el pinda’s, grof gehakt;
2 el geraspte kokos;
1 el sesamzaad;
4 el grof gesneden koriander;
¼ – ½ rode chilipeper, fijngesneden.
Voor de pinda-sesamdressing:
1 teen knoflook, fijngesneden;
1 rode chilipeper, fijngesneden;
een snuf grof zout;
100 g pindakaas;
50 g tahin;
2 tl geraspte gember;
1 tl suiker;
1 tl sesamolie;
1 el rijstazijn;
2 el Japanse sojasaus;
sap van ½ – 1 limoen
Verwarm de oven voor op 200 graden. Leg de parten spitskool op de bakplaat, bestrooi ze met zout en besprenkel met olie. Rooster de kool tot hij beetgaar is en aan de buitenkant een beetje begint te blakeren. Hoelang dat duurt, hangt af van uw oven, het kan in een kwartier gepiept zijn maar ook een halfuurtje kosten.
Doe voor de dressing de knoflook, chilipeper en een snuf grof zout in de vijzel en wrijf fijn. Voeg de pindakaas en tahin, de gember, suiker, rijstazijn, sojasaus, het sap van een halve limoen en 60 ml water toe en roer tot een gladde saus. Proef en voeg naar smaak extra limoensap toe. Roer er als de saus te dik is nog wat extra water door.
Rooster de pinda’s, kokos en het sesamzaad op laag vuur in een kleine, droge koekenpan lichtbruin. Verdeel de parten spitskool over 4 borden of leg ze op een grote schaal. Lepel er wat van de pinda-sesamdressing over en bestrooi met het pinda-kokosmengsel, de koriander en chilipeper. Geef de rest van de dressing apart erbij.