Wat is er afgelopen week gebeurd
Afgelopen week zijn de tomaten en de courgette erin gegaan. We zijn een constructie aan het maken van bamboestokken waaraan ze omhoog kunnen klimmen. Ook is er maïs geplant. Het was ook weer een erg nat weekend, maar ondanks het natte weer zijn we toch volop aan de slag gegaan. We vinden het echt gaaf hoe weinig jullie daar van aantrekken.
Regenpak aan en gaan in Zeist afgelopen zaterdagochtend
Wat gaan we deze week doen
Deze week gaan we veel zaaien: wortels, radijs, rucola, droogbonen en pompoen voor in de mais. Ook gaan we bloemenmengsels inzaaien in de borders.
Ook zijn we op het punt aan het komen dat we ruimte nodig hebben voor de nieuwe gewassen komende tijd. Het wordt tijd om te zorgen dat we bedden gaan leegmaken, opruimen, strak trekken en klaar voor de volgende ronde! Daarbij komt dat we steeds meer ‘’groenafval’’ gaan produceren, het blad van de raapjes, de oude spinazie planten, de doorgeschoten raapstelen. het wordt hoog tijd om het over composteren te gaan hebben en een composthoop te maken.
En deze week kunnen we het volgende oogsten: snijbiet, verschillende sla soorten, spinazie, andijvie, kruiden, bosui, meiraapjes en radijsjes.
Composteren
Nu dat we meer gaan oogsten en straks ook bedden gaan leegruimen, hebben we organisch materiaal van de tuin dat we kunnen composteren. Op die manier brengen we de voedingsstoffen weer in de grond. Compost is goede manier om je bodemleven te voeden met organisch materiaal. Bij de Tuinders is het aanbrengen van compost de manier om de bodem te voeden en de vruchtbaarheid op peil te houden. Het proces van composteren is het verwerken van organisch ‘’afval’’ zoals plantenresten tot een voedingsrijk, stabiel product voor het bodemleven.
Goed composteren is best een kunst. Het is samenspel van (scheikundige) elementen en micro-organismen, met in de hoofdrol Stikstof, Koolstof en Zuurstof. Lees er in de reader alvast wat meer over.
Voor wie meteen naar expert level wil gaan bekijk dan deze video. (Engels, duur 19.26 min).
Praktische informatie
Tijd | Wat |
5 min | Welkom |
5 min | Indeling en taakverdeling |
5-10 min | Uitleg taken en themabehandeling – Bedden verzorgen – Bedden voorbereiden – Planten en zaaien – Oogsten |
35-40 min | Aan de slag |
10 min | Pauze momentje en wissel |
5-10 min | Taken herverdelen en uitleg |
35-40 min | Aan de slag |
5 min | Spullen opruimen en afsluiten |
Recept zoetzure snijbietstelen
Ingrediënten
200 gram snijbietstelen
250 milliliter rode wijnazijn
300 milliliter water
120 gram suiker
1 theelepel zwarte peperkorrels
1 theelepel chilivlokken
3 kruidnagels
1 theelepel zout
1 laurierblad
Bereiding
Snijd het blad van de snijbietstelen af en snijd de stelen op de gewenste lengte. Breng een pan met water en zout aan de kook. Zet een kom met ijswater klaar.
Doe de snijbietstelen in de pan zodra het water kookt. Kook de stelen 1 1/2 minuut en indien nodig langer als je dikke stelen hebt. Ze moeten nog wel knapperig blijven. Giet de pan af en doe de stelen meteen in de bak met ijswater. Laat de stelen vervolgens uitlekken in een vergiet en doe ze in een glazen pot. Dit kan een grote augurkenpot zijn maar of een glazen weckpot.
Breng nu wijnazijn, water, suiker, peperkorrels, chilivlokken, kruidnagel, zout en laurierblad in een pan aan de kook. Laat het even goed koken en giet het over de snijbietstelen in de glazen pot. Giet de pot zo vol mogelijk zodat er zo min mogelijk zuurstof in de pot zit. Draai de deksel erop en zet het op zijn kop. Bewaar het wel in de koelkast. De snijbietstelen op zoetzuur zijn een paar weken te bewaren.
Gevonden op: https://www.snijbiet.nl/recepten/snijbietstelen-op-zoetzuur/