1. Home
  2. Docs
  3. Moestuinlessen
  4. Moestuinlessen 2024
  5. Moestuinles 6 week 14

Moestuinles 6 week 14

Wat is er afgelopen week gebeurd

Onze moestuinen beginnen langzamerhand vol met allerlei gewassen te staan. Afgelopen week hebben we weer een aantal mooie combinatieteelten uitgeplant. Zo hebben we klaproos gezaaid in hetzelfde bed waar de kleine spitskool plantjes staan, slamix met de stengelui en is er ijssla samen met de koolrabi in een bed gezet. We zijn afgelopen week ook begonnen met kijken naar onze gewassen en het onkruid. Wat overal opviel is dat er nog zo goed als geen onkruid in de bedden zit doordat we planten in de compost die zelf geen onkruidzaden bevat en tegelijkertijd de oude onkruidzaden in de grond bedekt. Wel zien we op sommige tuinen meer slakken dan we zouden willen. Probeer zoveel mogelijk slakken met de hand weg te halen, het is een flink karweitje maar bij vochtig weer kan je er vele makkelijk vangen. Meer weten over slakken op een natuurlijke manier bestrijden? Lees dan het volgende interessante artikel over slakken bestrijden.

Wat gaan we deze week doen

Het hoogtepunt van deze week is misschien wel dat we de aardappelen gaan poten! Maar liefst 3 verschillende soorten rassen waarover je meer kan lezen verderop in deze moestuinles. Ook gaan we tuinbonen, en een regenboogmix van wortel zaaien! Daarnaast hebben we heerlijke sjalotten die we ook kunnen gaan poten. Met de aankomende temperaturen van over de 20 graden Celsius gaat het een mooi moestuinweekend worden.

Week 14 Wat
Planten wortel regenboogmix
Zaaien tuinbonen
Poten aardappel 3 soorten, sjalot

In de kennisbank bij plantinformatie vind je uitgebreide informatie over de groenten die we dit jaar telen.

Aardappels

Dit  jaar hebben we drie mooie soorten aardappel uitgekozen om te telen, namelijk de Ditta, de Acoustic en de Alouette. We hebben bij het uitzoeken van deze aardappelsoorten niet alleen gekeken naar de goede smaak maar ook naar de resistenties van de aardappelen. Dit houdt in hoe goed ze beschermd zijn tegen ziektes zoals de aardappelziekte. Aardappels heb je er in allerlei soorten vroege, late, middenvroege, middenlate, etc. Die verwijzingen betekenen hoe laat ze oogstbaar zijn en hoeveel groeidagen ze hebben.

  • De Ditta is middenvroeg, lang-ovaal, vastkokend en heeft een gele kleur, geschikt voor de gewone consumptie als koken en bakken en ook voor de friet.
  • De Acoustic is ook middenvroeg, rond-ovaal, een vastkokende bewaaraardappel met een mooie lichtgele kleur, geschikt voor koken en bakken.
  • De Alouette is middenlaat, lang-ovaal, redelijk vastkokend met een diepe gele kleur, heeft een mooie rode schil en is veelzijdig in gebruik.

Aardappels plant je niet maar die poot je. Wat betekent in het geval van de aardappel dat je een klein aardappeltje in de grond stopt waar een plantje uitkomt en dat plantje gaat dan weer heel veel andere aardappels maken die wij vervolgens gaan opgraven en opeten! Aardappels houden van losse grond met veel lucht erin. Omdat wij in compost telen die al precies die eigenschap heeft hoeven we dus geen grondbewerkingen te doen. Het poten van de aardappels doe je het beste in rijen. De vroege aardappels plant je dichter op elkaar dan de middellate en late aardappels. Om een mooie rechte lijn aan te houden gebruiken we altijd een richtlijn die we spannen over het bed. Aan de hand van deze richtlijn kunnen we dan kuiltjes graven van ongeveer 7 centimeter diep waar we de pootaardappels in doen. Soms moet je de aardappels ‘aanaarden’ dit betekent simpelweg dat je er weer wat aarde of compost op moet doen zodat de aardappels goed onder de grond blijven. Als de aardappels namelijk boven de grond komen en te lang in de zon liggen worden ze groen door solanine, een giftig stofje.

Onkruid vervolg

Vorig weekend zijn we begonnen met het over onkruid te hebben. In de reader hebben we kunnen lezen over het verschil tussen natuurplanten (onkruid) en cultuurplanten (groenten). Hoe de natuurplanten door constante concurrentiestrijd een sterk overlevingsmechanisme hebben ontwikkeld. Waar wij onze cultuurplanten uit de concurrentiestrijd hebben onttrokken en door hebben veredeld op grotere, mooiere en lekkerdere groenten.

Voor achtergrondinformatie over de aanpak van onkruid verwijzen we je graag door naar onderstaande alinea’s in de reader.

4.4 Aanpak

4.4.1 Mulchen

4.4.2 Wortelonkruid uitsteken

4.4.3 Schoffelen

4.4.4 Wieden

Snoeien en oogsten

Je groentes zijn klaar, maar wat gebruik je nu om ze te oogsten? Met een snoeischaar of een mes kom je een heel eind. Fruitbomen snoeien is natuurlijk weer een ander verhaal. Je wil de takken van een fruitboom niet beschadigen, maar welk gereedschap gebruik je daarvoor? Lees er hier meer over in het laatste deel van: Tuingereedschappen.