1. Home
  2. Docs
  3. Moestuinlessen
  4. Moestuinlessen 2022
  5. Moestuinles 9 week 17

Moestuinles 9 week 17

Wat is er afgelopen week gebeurd

Afgelopen week hebben we de knoflook en de rest van de uitjes gepoot. Daarnaast hebben we vooral gezorgd dat we het onkruid netjes bijhouden. Met de droge dagen moeten we er goed op letten dat we doordeweeks ook blijven sproeien en het onkruid goed in de gaten houden. Als we zorgen dat we het onkruid nu goed bijhouden dan scheelt dat straks enorm als het zomer wordt.

Wat gaan we deze week doen

Deze week gaan we heel veel planten! Dat wordt weer hard werken. Maar we gaan ook onze eerste beloning van de tuin krijgen! De eerste bladgroenten zijn zover dat ze geoogst kunnen worden. We oogsten verschillende jonge bladgroenten en slasoorten door de buitenste blaadjes te plukken. De rest van de plant laten we staan waardoor deze weer nieuwe blaadjes gaat produceren. Door elke keer een paar blaadjes te plukken kunnen we heel lang oogsten van de bladgroenten. Doordat we van verschillende soorten tegelijk plukken krijg je een mooi slamengsel. En je kunt zelf zorgen dat je alleen zoveel plukt als dat je op gaat eten. Zo heb je geen groenten over.

Week 17 Wat
Planten Spitskool, stengelui, venkel, knolselderij, peterselie
Zaaien Klaproos, pastinaak, bieten
Oogsten Snijbiet, raapstelen, spinazie, kervel, koriander, dille, eikenblad sla

In de kennisbank bij plantinformatie vind je uitgebreide informatie over de groenten die we dit jaar gaan telen.

Daslook en lelietjes van dalen

In de natuur staan nu twee planten in bloei die qua blad erg op elkaar lijken, maar die je zeker niet voor elkaar moet verwisselen! Daslook is een lookachtige plant waarvan je heerlijke pesto kunt maken. De smaak is knoflookachtig. Tot 2017 stond daslook op de lijst van beschermde inheemse planten en mocht je deze niet plukken. Inmiddels mag dit wel weer gewoon. Let er wel op dat je niet bovenmatig veel plukt. Dat is nog steeds jammer 😉

De ander plant die heel erg lijkt op de daslook, zolang ze niet bloeien, zijn de lelietjes van dalen. Op 1 mei is het de dag van de arbeid en in Frankrijk is het dan gebruikelijk om elkaar een bosje van de lelietjes te geven. Let er op dat lelietjes van dalen giftig zijn. Deze kun je dus echt niet eten.

Als de planten bloeien hou je ze gemakkelijk uit elkaar. Zolang het alleen blad is, is dat onderscheid moeilijker te maken. Let met wildplukken dus altijd goed op wat je plukt! Bij twijfel, gewoon laten staan.

Worteltjes van oranje

Woensdag 27 april was het koningsdag en dan kleuren de straten ineens toch behoorlijk oranje. Wist je dat paarse, zwarte en lichte wortelen nu vooral als vergeten groente’ bekend staan. Maar eigenlijk zijn dit de oorspronkelijke kleuren van de wortel. De paarse wortel kwam 5000 jaar geleden al voor in Afghanistan. De oranje wortelen hebben we pas sinds de 16e eeuw. Een historicus heeft ooit het gerucht verspreid dat de oranje wortelen gekweekt zijn om (postuum) Willem van Oranje te eren voor zijn opstand tegen de Spanjaarden. Dit is niet erg waarschijnlijk aangezien het succesvol kruisen toch wel meerdere decennia nodig heeft. Wel is het zo dat de oranje wortel zijn oorsprong in Nederland heeft.