1. Home
  2. Docs
  3. Moestuinlessen
  4. Moestuinlessen 2022
  5. Moestuinles 6 week 14

Moestuinles 6 week 14

Wat is er afgelopen week gebeurd

Afgelopen week hadden we ineens te maken met een aardig laagje sneeuw op de tuinen. Gelukkig bleef de sneeuw niet lang liggen en hebben de plantjes er geen last van gehad. Inmiddels hebben we ook weer wat meer neerslag. Daar is de tuin alleen maar blij mee. Onze slamix en spitskolen zijn de grond in gegaan en inmiddels hebben we al best wat bedden waar plantjes in staan. Langzaam aan ligt er steeds minder zeil en wordt het steeds meer een moestuin.

Wat gaan we deze week doen

Dit weekend gaan er weer een heel aantal planten, knollen en zaden de grond in. We planten dit jaar de tuinbonen en de aardappel door elkaar. We maken zigzaglijnen met de tuinbonen en daartussen poten we de aardappels. Op deze manier kunnen we meer groenten kwijt in de bedden en zorgen we ook voor diversiteit binnen de bedden. Hierdoor putten we de grond niet uit op één voedingsstof, maar zorgen we dat er wat meer balans is.

We gaan dit weekend ook prei planten. De prei plantjes zetten we diep in de grond zodat de “stam” van de prei onder de grond blijft en geen licht krijgt. Hierdoor ontstaat de witte prei stam. Dit stuk van de prei smaakt milder dan de groene bladeren. Daarom eten veel mensen voornamelijk het witte deel van de prei al kun je de bladeren net zo goed eten.

Week 14 Wat
Planten Aardappel, prei
Zaaien Tuinboon, wortel (en evt. het zaaiwerk van vorige week)

In de kennisbank bij plantinformatie vind je uitgebreide informatie over de groenten die we dit jaar gaan telen.

Onkruid (vervolg)

Vorig weekend zijn we begonnen met het over onkruid te hebben. In de reader hebben we kunnen lezen het verschil tussen natuurplanten (onkruid) en cultuurplanten (groenten). Hoe de natuurplanten door constante concurrentiestrijd sterke overlevingsmechanisme hebben ontwikkeld. Waar wij onze cultuurplanten uit de concurrentiestrijd hebben onttrokken en door hebben veredeld op grotere mooiere en lekkerdere groenten.

Reader

4.4 Aanpak

4.4.1 Mulchen

4.4.2 Wortelonkruid uitsteken

4.4.3 Schoffelen

4.4.4 Wieden

Tuindersblog

Onze tuinders delen graag hun ervaringen, maar ook persoonlijke verhalen van op de tuin. Deze week deelt Mariken Heitman haar verhaal. In de vroege ochtend heeft Mariken op Stadstuin Zuilen een ontmoeting met een niet altijd welkome gast op de tuin… een haas. Lees hier de nieuwe tuindersblog: ‘Wen er maar aan, haas.

Lesindeling
Tijd Wat
5 min Welkom en mededelingen
10 min Rondje tuin en themabehandeling
5-10 min Wat gaan we doen, uitleg en taakverdeling:
– Bedden voorbereiden
– Bedden verzorgen
– Planten en zaaien
45 min Aan de slag
5-10 min Pauze momentje, taken herverdelen
45 min Aan de slag
10 min Spullen opruimen en afsluiten