Moestuinlessen

  1. Home
  2. Docs
  3. Moestuinlessen
  4. Moestuinlessen 2022
  5. Moestuinles 38 week 46

Moestuinles 38 week 46

Wat is er afgelopen week gebeurd

Afgelopen week hebben we enorm geluk gehad met het weer. Met blauwe luchten en een zonnetje is het soms moeilijk voor te stellen dat we nog maar twee lessen te gaan hebben. Onze groentes baden in het zonlicht en staan er nog heel mooi bij waardoor er nog grote oogsten van het land komen. Met de afgelopen moestuinles over mulchen nog vers in het geheugen zijn we weer blad aan het harken geweest en gebruiken we gewasresten om de bedden af te dekken. Ook hebben we er nog een nieuwe groente bij namelijk de rammenas, een soort van zwarte radijs die ook qua smaak veel wegheeft van de radijsjes en al door de oude Egyptenaren gegeten werd.

Wat gaan we deze week doen

Deze week gaan we uiteraard nog lekker oogsten en doen we nog wat onderhoud aan de tuin. De borders kunnen altijd extra liefde gebruiken en er staat altijd nog wat onkruid dat weg kan worden gehaald. Ook is het leuk om nu alvast onderling afspraken gemaakt over hoe de laatste les wordt besteed. Bijvoorbeeld samen een soep maken uit de tuin of een potluck waarbij iedereen iets te eten meeneemt dat thuis gemaakt is. Wij zorgen ook voor een verrassing.

Week 46 Wat
Zaaien Lege bedden opvullen met mulch.
Oogsten Bieten, stengelui, prei, pastinaak, andijvie, palmkool, boerenkool, peterselie, div. kruiden, koolrabi, snijbiet, radijs, meiraap, wortel, aardpeer, knolselderij, raapsteel, spinazie, winterkers en rammenas.

In de kennisbank bij plantinformatie vind je uitgebreide informatie over de groenten die we dit jaar gaan telen. Hier vind je ook informatie over het bewaren van groenten.

Zaden winnen en bewaren

Alle groentes die we in de tuin hebben staan hebben natuurlijk ook zaden. Die kan je in sommige gevallen eten maar je kan ze ook drogen en bewaren om het jaar daarop weer te zaaien. Dit is erg leuk en leerzaam is maar heeft ook als voordeel dat je kosten bespaard omdat je minder nieuw zaad uit de winkel hoeft te kopen. Sommige zaden zijn makkelijker te oogsten dan anderen maar een paar goede gewassen om mee te beginnen zijn alle peulgewassen zoals kapucijners, andere soorten boontjes en ook pompoenen zijn makkelijk omdat ze zulke groten zaden hebben.

Bij het winnen en bewaren van zaden moet je op een paar dingen goed letten. Je moet het zaad goed laten drogen zodat het niet gaan schimmelen en je moet opletten dat je niet het zaad van een F1 hybride plantje gebruikt. De zaden van F1 hybride kunnen een hele andere smaak of uiterlijk hebben dan je zou verwachten. Dit komt omdat de ‘ouders’ van die plantjes met elkaar gekruist zijn. Dit heeft echter niets met genetische modificatie te maken zoals soms wordt gedacht maar met een bepaalde vorm van veredeling. De voordelen van F1 hybride plantjes zijn dat ze erg op elkaar lijken en dus bijvoorbeeld precies tegelijk oogstrijp zijn of ongeveer allemaal even groot zijn. Dit kan bij zaadvaste rassen iets meer verschillen maar met de zaden van zaadvaste planten kan je volgend jaar weer zaaien! Zowel de F1 hybride plantjes en de zaadvaste plantjes hebben dus hun voor en nadelen. Misschien dat we in de toekomst wel een workshop zaden bewaren gaan doen en als je dan dit gelezen hebt heb je al een voorsprong!

Recept Pasta pesto met palmkool

We hebben nog veel palmkool op de tuin en omdat de oorsprong van palmkool in Italië ligt is het perfect voor een heerlijke vegetarische pasta!

Recept Pasta pesto met palmkool en tomaatjes

Enquête de Tuinders 2022

Dit is hét moment om ons feedback te geven zodat wij met z’n allen volgend jaar nog grotere, betere, en smakelijkere groentes kunnen oogsten en kunnen leren over de bodem, de gewassen, de insecten en noem zo maar op! Via de volgende link kom je in de enquête, invullen kost een paar minuten en alvast hartelijk bedankt voor de moeite. 

Feedback de Tuinders 2022