Moestuinlessen

  1. Home
  2. Docs
  3. Moestuinlessen
  4. Moestuinlessen 2022
  5. Moestuinles 36 week 44

Moestuinles 36 week 44

Wat is er afgelopen week gebeurd

Afgelopen week hebben we de laatste courgette planten uit de grond gehaald, zijn we weer doorgegaan met winterrogge zaaien gepaard met het aanbrengen van een nieuw laagje compost en zijn we de bietjes bedden leeg aan het oogsten. Ook zijn de bonenplantjes die nog niet waren opgeruimd over de bedden heen gelegd voor de winter. Daar is trouwens nog wel iets leuks over te zeggen, bonen werken samen met stikstofbindende bacteriën en voegen zowel als levende plant en als mulch/bodembedekking stikstof toe aan de bodem en bevatten daarnaast ook een stofje dat onkruid tegengaat. Ideaal dus!

Wat gaan we deze week doen

Het seizoen loopt op zijn einde en we hebben met z’n allen nog maar vier lessen te gaan voordat onze tuinen beginnen aan hun winterslaap. In de laatste lessen gaan we door met oogsten en zijn we nog verbaasd met hoeveel oogst er van het land afkomt. Ook vinden we steeds meer geschikte manieren om de bedden af te dekken; de mooie grote savooiekool bladeren, de lange maisbladeren, de overdadige hoeveelheid bladeren die van bomen afkomen en natuurlijk de bonenplantjes. Het onkruid wieden blijft een klusje maar het resultaat na een uurtje wieden is altijd goed te zien! Meer weten over het afdekken van de bodem oftewel mulchen? Volgende les gaan we er dieper op in.

Week 44 Wat
Zaaien Lege bedden opvullen met groenbemester (winterrogge) of mulch.
Oogsten Bieten, stengelui, prei, pastinaak, andijvie, palmkool, boerenkool, peterselie, div. kruiden, koolrabi, snijbiet, radijs, meiraap, wortel, aardpeer, knolselderij, raapsteel, spinazie en roodlof/radicchio.

In de kennisbank bij plantinformatie vind je uitgebreide informatie over de groenten die we dit jaar gaan telen. Hier vind je ook informatie over het bewaren van groenten.

Wisselteelt

Er zijn twee manieren waarop een wisselteelt oftewel vruchtwisseling ingedeeld kan worden namelijk op plantfamilies zoals, vlinderbloemigen, kolen, amarantenfamilie etc. en op welk deel we van de plant eten zoals bijvoorbeeld vrucht, knol, wortel, blad en zelfs bloem of zaad. De grote verschillen tussen deze twee methodes zijn dat in de eerste methode er rekening met plantenziektes wordt gehouden zoals bijvoorbeeld de aardappelziekte die alle nachtschades aantast. Met de tweede methode wordt er vooral rekening gehouden met mestbehoefte. Zo heeft een vruchtgewas zoals pompoen of tomaat veel meer voeding nodig dan een kropje sla of een wortel. Akkerbouwers zijn vaak gespecialiseerd in een of twee gewassen die erg specifiek zijn, zo kan een akkerbouwer alles afweten van rode ui maar niet van de gele soort. Omdat akkerbouwers alles op hele grote percelen telen wisselen ze ook vaak grond uit met hun buurboeren om bepaalde ziektes te voorkomen. Heeft iemand 1 jaar aardappels staan? Dan kan het jaar daarop er zomaar gras inkomen voor een melkveehouder en kan de aardappelboer het grasland van de buurman weer omploegen voor zijn aardappelen.

Bij de Tuinders doen verbouwen we heel veel soorten gewassen op een klein stuk grond. Het is daarom moeilijk maar één methode aan te houden omdat we vaak verschillende plantenfamilies bij elkaar doen en dus ook verschillende delen eten van verschillende gewassen uit één bed. Daarom combineren we de wisselteelt methodes ook. Zo kunnen we handig onze groentes blijven mixen en blijven de plantjes en de bodem in topconditie.

Voor nog wat meer toelichting verwijzen we je ook graag naar de reader hoofdstuk 5. Vruchtwisseling. Als je nog extra vragen hebt vertelt de tuinder er graag meer over!

Winterse quiche met palmkool en meiraap

Afgelopen week krijgen we de vraag: Weet iemand een lekker recept met palmkool? Vandaar deze week een heerlijke quiche waar je zowel palmkool als meiraap voor kan gebruiken: Winterse quiche. Vervang simpelweg de koolraap door meiraap en smullen maar!