Moestuinlessen

  1. Home
  2. Docs
  3. Moestuinlessen
  4. Moestuinlessen 2022
  5. Moestuinles 34 week 42

Moestuinles 34 week 42

Wat is er afgelopen week gebeurd

Het hoogtepunt van afgelopen week was de fermenteer workshop gegeven door Janneke. In die workshop hebben we geleerd hoe je groentes uit de tuin kan fermenteren, welke micro-organismen daar een rol bij spelen en wat de voordelen van gefermenteerd eten zijn! Heb je de workshop gemist maar wil je toch nog graag leren fermenteren? In de leeromgeving staat een uitgebreide uitleg over zowel de theorie als de praktijk: Workshop Fermenteren.

In de tuinen zijn we vooral bezig met het weghalen van onkruid zodat de planten waarvan we oogsten het goed blijven doen. Het onkruid profiteert van de natte en warme herfst die we hebben en komt veel op tussen de pas gezaaide gewassen wat het soms moeilijk maakt de bomen door het bos te zien. De winterrogge is steeds beter zichtbaar op de oude groentebedden en herkenbaar aan zijn grasspriet achtige uiterlijk. Naast dat de winterrogge ons helpt de bodem vruchtbaarder te maken kan de bodem ook afgedekt worden met allerlei soorten bladeren. Zo kan je iets wat voor sommige afval is omzetten in vruchtbare aarde en dekt het de bodem af waardoor onkruid minder de kans krijgt om te groeien.

Wat gaan we deze week doen
Week 42 Wat
Zaaien Lege bedden opvullen met groenbemester (winterrogge) of mulch.
Oogsten Paksoi, bieten, courgettes, little gem sla, stengelui, prei, pastinaak, andijvie, palmkool, boerenkool, sperzieboon, kruiden, savooiekool, koolrabi, snijbiet, radijs, meiraap, wortel, aardpeer, knolselderij en raapsteel.

In de kennisbank bij plantinformatie vind je uitgebreide informatie over de groenten die we dit jaar gaan telen. Hier vind je ook informatie over het bewaren van groenten.

Deelname 2023

Goed nieuws voor de huidige deelnemers die volgend jaar weer mee willen doen. Eind november aan het einde van de cursus ontvang je van ons per mail als eerste de mogelijkheid om je weer in te schrijven en daarna wordt er pas weer gezocht naar nieuwe deelnemers. We kijken er naar uit jullie volgend jaar weer te zien.

Bodemleven

Het thema van deze week is bodemleven, een ontzettend uitgebreid thema dat voornamelijk gaat over micro-organismen die niet met het blote oog waar te nemen zijn. Er is gigantisch veel over deze kleine diertjes te vertellen maar je snapt in een keer het meeste over bodemleven als je het bodemvoedselweb begrijpt. Het bodemvoedselweb is een voedselketen zoals velen van jullie dat nog wel kennen uit biologielessen. Het is dus een voedselketen in de bodem waar de plantjes in de moestuin aan het begin van staan. Planten kunnen namelijk iets heel bijzonders en dat is het proces dat fotosynthese heet. De stoffen die in dat proces worden gemaakt zijn niet alleen maar voor de plant zelf maar ook gaat er een groot deel van die stofjes naar de wortels van de plant en worden daar uitgescheden als suikers en eiwitten. Die suikers en eiwitten voeden bacteriën en schimmels die rond de wortels leven en die op hun beurt zelf weer opgegeten worden door andere microscopische diertjes. Wanneer dat gebeurt komen er voedingstoffen vrij die de plant direct kan opnemen en daar van kan groeien. Onder de grond zit dus een heel netwerk van allerlei organismen die samen het bodemvoedselweb vormen en afhankelijk zijn van planten.

Je kan de ondergrondse voedselketen goed bekijken op deze Engelstalige afbeelding daarop kan je ook zien dat ook vogels en bijvoorbeeld mollen een belangrijke rol spelen in de tuin.

Tot slot een interessante film over hoe de gezondheid van onze bodem hersteld kan worden (duur 11:55 minuten).