Moestuinlessen

  1. Home
  2. Docs
  3. Moestuinlessen
  4. Moestuinlessen 2022
  5. Moestuinles 33 week 41

Moestuinles 33 week 41

Wat is er afgelopen week gebeurd

In de tuinen zijn we steeds meer op aan het ruimen. Zo zijn de meeste stellages voor de tomaten al weggehaald, zijn we alle zandzakken aan het verzamelen en ook de doeken en boogjes worden opgeruimd voor de winter. Zonder al die hoogteverschillen in de tuin voelt het opeens een stukje kaler maar dat hoort nu eenmaal bij het seizoen. De bonenstruiken die nog staan genieten duidelijk van de zonnige dagen die we hebben en geven nog best veel oogst. Het schatzoeken naar de aardperen is ook in volle gang en met de hoeveelheid aardperen die je van een klein stukje afkrijgt verwachten we ook nog lang te kunnen genieten van de witte en roze knolletjes. Ook het insectenrijk is zich terug aan het trekken. De bijen zijn een stuk minder actief en als de zon tevoorschijn komt zie je er nog af en toe een rondvliegen op zoek naar nectar. De regenwormen daarentegen zijn steeds in grotere getalen aanwezig nu er veel organisch materiaal op de oppervlakte ligt en de bodem vochtig is van de herfstregen. Omdat we steeds minder beteelde bedden hebben besteden we meer aandacht aan de borders en het controleren van de composthopen.

Wat gaan we deze week doen
Week 41 Wat
Zaaien Lege bedden opvullen met groenbemester (winterrogge) of mulch.
Oogsten Paksoi, bieten, courgettes, little gem sla, stengelui, prei, pastinaak, andijvie, palmkool, boerenkool, sperzieboon, kruiden, savooiekool, koolrabi, snijbiet, radijs, meiraap, wortel, aardpeer, knolselderij en raapsteel.

In de kennisbank bij plantinformatie vind je uitgebreide informatie over de groenten die we dit jaar gaan telen. Hier vind je ook informatie over het bewaren van groenten.

Ziekten en plagen

We zien wel eens dat er iets aan onze groentes heeft gegeten. Een goed voorbeeld daarvan waren de kleine paksoiplantjes die minuscule gaatjes in hun bladeren kregen. De dader was de aardvlo een relatief onschuldig kevertje die er zijn beroep van heeft gemaakt om kleine ronde gaatjes in groente bladeren te maken. De aardvlo houdt vooral van kruisbloemigen zoals kolen waar ook de paksoi toe behoort. De aardvlo was gelukkig wel al snel klaar met eten omdat wij andere gewassen naast de paksoi hadden gezet, gewassen waar de aardvlo niet van houdt en zo was de schade maar heel beperkt. Het laat goed zien wat het voordeel is van gemengd planten tegenover een monocultuur het risico dat je plantjes veel schade oplopen is simpelweg veel kleiner.

Daarnaast is biodiversiteit creëren heel nuttig zo hebben we bloemen, verschillende groentes, kruiden en af en toe onkruiden in onze tuin. Die combinatie van gewassen trekt weer allerlei natuurlijke vijanden aan die ervoor zorgen dat bijvoorbeeld de rupsen van het koolwitje niet onze plantjes helemaal opeten. Wat plantenziektes betreft zien we vaak dat een plant pas ziekt wordt als hij niet meer onder zijn ideale omstandigheden leeft. Een goed voorbeeld hiervan is de tomaat die door de vele regenbuien uiteindelijk helemaal zwart werd en bezweek aan de aardappelziekte (Phytophthora). Wat we ook vaak doen is compost toevoegen aan de grond. Met compost voed je het bodemleven en dat bodemleven zorgt er weer voor dat de groenteplantjes als hun vitaminen krijgen dat versterkt dan weer het afweersysteem van de plant waardoor ze zowel ziektes als plagen af kunnen weren.

Meer weten over ziekten en plagen? Lees dan verder in de reader: 3.3.3 Balans tot en met 3.3.9 Teeltbescherming en het weer.

Op de Plutodreef zagen we deze mooie watersalamander als natuurlijke vijand tegen slakken (eet de eitjes).

Recept ‘Pastinaak met feta, peterselie en noten’

De pastinaken zijn prachtig dit jaar! Soms komen er enorme witte wortels uit de grond en ze zijn in overvloed. We hebben dit makkelijke maar toch zeer smakelijk recept gevonden waarbij je de pastinaak en peterselie (tussen de knolselderij) kan gebruiken.

Recept Pastinaak