1. Home
  2. Docs
  3. Moestuinlessen
  4. Moestuinlessen 2022
  5. Moestuinles 26 week 34

Moestuinles 26 week 34

Wat is er afgelopen week gebeurd

Afgelopen week zijn we begonnen met de leegkomende bedden weer in te zaaien met kruiden en bladgroenten. Ondanks dat het nog volop zomer is begint het groeiseizoen op zijn eind te lopen. Over vier weken is het herfst en is dag en nacht weer even lang. De afnemende uren zonlicht gaat de meest beperkende factor worden op de groei. Er is nog warmte genoeg, water kunnen we geven, alleen meer zonlicht niet. Daarom keren we terug bij snelgroeiende bladgewassen. Als het weer zo blijft kan dat nog prachtige oogsten opleveren. Waar we in het voorjaar een licht overschot hadden gaan we nu richting de periode dat we een licht tekort hebben en een warmte overschot.

Wat gaan we deze week doen
Het blijf de aankomende periode erg warm en droog dus water geven blijft belangrijk. Deze week staat er geen zaaiwerk op de planning. Komende week gaan we gewoon door met het verzorgen van de bedden; onkruid wieden en water geven. Daarnaast kunnen we de alvast bedden klaarmaken voor het laatste zaaiwerk van volgende week en uiteraard lekker blijven oogsten.
Week 34     Wat
Planten
Zaaien
Oogsten Bieten, snijbiet, courgettes, broccoli, venkels, worteltjes, prei, paksoi, tomaten, sla, komkommer, stokbonen, stambonen, spinazie en kruiden.

In de kennisbank bij plantinformatie vind je uitgebreide informatie over de groenten die we dit jaar gaan telen. Hier vind je ook informatie over het bewaren van groenten. We oogsten nu zoveel groenten dat het fijn is als je weet hoe je ze het beste kunt bewaren.

Voortplanting aardappels

We kregen de vraag waarom maakt de aardappel zowel bloemen, vruchtjes en zaad als knollen. Beide zijn manieren voor de plant om zich voort te planten. Maar er zit een cruciaal verschil in wat voor telers van belang is.

Zaad komt tot stand door de bevruchting van een andere plant, hierdoor is het zaadje genetisch anders dan de moeder, het is immers de combinatie van 2 verschillende planten.

De knol is een genetische kopie van de plant, hier is immers geen bestuiving van een andere plant bijgekomen. Daarom gebruiken we voor de aardappel als pootgoed de knol. De genetische eigenschappen van de moederplant zijn immers bekend, dus die van de knol ook. Maar die van het zaad niet, dit is maar afwachten wat die plant gaat doen. Dit houdt niet in dat het per definitie slechter is, het is vooral onbekend. En daar kunnen we (op grote schaal) de voedselvoorziening niet vanaf laten hangen. Voor ons in onze moestuin is het vooral fijn te weten dat we een lekker ras hebben.