1. Home
  2. Docs
  3. Moestuinlessen
  4. Moestuinlessen 2022
  5. Moestuinles 24 week 32

Moestuinles 24 week 32

Wat is er afgelopen week gebeurd

De tuinen staan er prachtig bij en we kunnen heel veel oogsten. We zijn er ontzettend blij mee dat de tomaten het dit jaar heel goed doen. Vorig jaar kwam er in alle tomatenplanten phytophthora. Een schimmel die de plant aantast. Daardoor hadden we helemaal geen tomaten oogst. Zo zie je maar dat het elk jaar maar afwachten is hoe het weer in de seizoenen is en of het teeltplan gaat werken. Met de droge zomer is het nu vooral belangrijk om te zorgen dat de tuin genoeg water krijgt.

Wat gaan we deze week doen

In het teeltplan staat voor deze week weer het zaaien van de kruiden op de planning. Het is echter zo droog deze week dat we daar waarschijnlijk vanaf moeten zien. Het weer is te droog en warm voor de zaadjes om goed te kunnen ontkiemen. De kleine plantjes zijn veel te kwetsbaar en zouden de droogte niet overleven. Hoewel we veel sproeien is het mogelijk toch verstandig om het zaaien even een week uit te stellen.

De kruiden zijn dezelfde als die we in het voorjaar gezaaid hebben. De daglengte neemt weer af en dus gaan we ook weer langzaam toewerken naar groenten en kruiden die het goed doen met minder lange dagen en minder warmte. De komende weken zullen er dus weer een aantal bekenden uit het voorjaar voorbij komen. Dat helpt ons er weer aan herinneren dat het jaar en de seizoenen in cirkels bewegen. Van kale tuin, naar overvloed en langzaam weer naar kale tuin. Om daarna weer toe te kunnen werken naar overvloed op de tuin. Kun je je nu nog voorstellen dat de tuin eerst helemaal kaal was? Mooi om te zien wat de natuur allemaal kan.

Week 32     Wat
Planten
Zaaien Peterselie, kervel, dille, koriander, raapjesmix (misschien een week later)
Oogsten Bieten, kruiden, snijbiet, courgettes, venkels, worteltjes, prei, paksoi, tomaten, sla, komkommer, stokbonen, stambonen, spinazie en aardappels. Vergeet ook niet de bloemen te plukken.

In de kennisbank bij plantinformatie vind je uitgebreide informatie over de groenten die we dit jaar gaan telen. Hier vind je ook informatie over het bewaren van groenten. We oogsten nu zoveel groenten dat het fijn is als je weet hoe je ze het beste kunt bewaren.

Nadenken over het najaar

Op 21 juni hadden we de markering van de langste dag van het jaar. Dat is nu alweer anderhalve maand geleden. Sinds dat moment zijn de dagen ook weer langzaam korter gaan worden. En op 21 september zijn dag en nacht alweer even lang. Met dat de dagen korter worden groeien planten ook weer steeds langzamer. En uiteindelijk stagneert de groei helemaal. Het is belangrijk om dit te realiseren als we ook in het najaar en in de winter groenten van eigen tuin willen hebben.  Wintergroenten groeien in de zomer en de herfst en kunnen vervolgens goed bewaard worden in de opslag (knolselderij, pompoenen) of op het land indien ze tegen wat vorst en nattigheid kunnen (boerenkool). Maar ze moeten dan al wel volgroeid zijn omdat dus niet groeien in de winter.

Het is daarom verstandig om nu vast te gaan bedenken wat we gaan bewaren voor de maanden oktober, november om te oogsten. Een aantal groenten lenen zich hier heel goed voor, zoals: bieten, prei, knolselderij (tot eerste vorst), aardpeer, boerenkool en palmkool. Hoewel het nog volop zomer is, moeten we nu ook al vooruit gaan kijken naar de herfst. Op dit moment oogsten we telkens van alle planten als de groenten rijp zijn. Nu zullen we ervoor moeten gaan kiezen om ook een aantal groenten in de grond te laten staan zodat we in de herfst ook genoeg te oogsten hebben. Een heel aantal groenten kun je prima laten staan zodat je ze op een later moment kunt oogsten. Nu hebben we immers nog genoeg andere groenten om te eten.

Reader

Om het hele seizoen te kunnen oogsten is een goed teeltplan essentieel. Meer over het teeltplan vind je in onderstaande hoofdstukken van de reader.

6. Teeltplan

6.3 Na teelten

6.4 Teeltplan maken

6.4.1 Groenten en ras keuze

Recepten

We hebben zoveel groenten dat we soms niet weten wat we er mee aan moeten. Hieronder nog een paar suggesties om een heerlijke groenten bbq te organiseren.

Gegrilde prei
Prei kan van zichzelf best scherp zijn, maar juist door bereiding kan de smaak heel mild en zoet worden. Probeer daarom eens dit recept met prei van de bbq. Ideaal voor in de zomer!

Gepofte bietjes
Niet alleen prei is heerlijk van de bbq, maar ook bietjes laten zich heerlijk poffen op de bbq. Wikkel ze in aluminiumfolie en leg ze laag op de bbq of tussen de kooltjes. Ook bietjes worden dan nog zoeter van smaak! Hier vind je een voorbeeld van gepofte bietjes.

Venkelsalade
En bij die heerlijke gepofte bbq gerechten kun je ook een heerlijke frisse venkelsalade zetten. Kijk hier eens voor een salade met venkel.

Ook met alleen groenten kun je een heerlijke zomerse bbq organiseren!