1. Home
  2. Docs
  3. Moestuinlessen
  4. Moestuinlessen 2022
  5. Moestuinles 2 week 10

Moestuinles 2 week 10

Wat gaan we deze week doen

Nu de grond klaar ligt is het zaak om te gaan zorgen dat we de grond verder voorbereiden. Met elkaar gaan we deze week daarom de tuin verder indelen en verzorgen. Dat betekent dat we gaan zorgen dat de paden en de bedden duidelijk aangegeven worden en dat de compost over de bedden verdeeld wordt. Daarnaast moeten we nog wat voorbereidend werk doen zoals het vullen van zandzakken waarmee we de beschermdoeken op hun plek houden. Tot slot gaan ook al de eerste plantjes de grond in! We beginnen met snijbiet, aardpeer, raapstelen en spinazie. Meteen twee groenten die weinig mensen regelmatig eten, maar die wel ontzettend lekker zijn. Omdat het tot april nog vrij koud kan zijn moeten we de plantjes wel van wat extra bescherming voorzien door middel van een tunnel die we er overheen zetten. Door een tunnel met vliesdoek over het bed te zetten, zijn de plantjes net wat meer beschermd en hebben we minder kans dat ze dood gaan als het toch ineens nog heel koud wordt.

Planten en zaaien
Week 10 Wat
Planten Aardpeer, snijbiet, spinazie
Zaaien Raapstelen

In de kennisbank bij plantinformatie vind je uitgebreide informatie over de groenten die we dit jaar gaan telen.

Netjes planten

Vanaf nu gaan er ongeveer om de week nieuwe planten de grond in. We gaan letten op de plantafstand zodat de planten de ruimte krijgen die ze nodig hebben om te groeien. hiervoor gebruiken we de ”balken met schroeven”, touwtjes en een meetlint. Door netjes recht te planten zorgen we dat we later makkelijk kunnen schoffelen en niet hoeven te zigzaggen door de planten heen. We gaan erop letten dat de wortels van de planten goed contact maken met de bodem. Hierdoor kunnen ze snel verder wortelen. Tot slot geven we ze nog wat extra bescherming, naarmate de planten groter worden en de kans op nachtvorst voorbij is (half mei) zal deze extra bescherming minder nodig zijn. Met dat er nu planten in de grond staan moeten we op gaan letten of ze wel genoeg water krijgen. De afgelopen weken heeft het best veel geregend en is het aardig bewolkt geweest, Het is voor nu nog vochtig genoeg, maar de lente is begonnen en warmer, droger, zonniger weer ligt in het verschiet. Ter voorbereiding hierop kan je in de reader alvast lezen over waterstress en watergeven.

Teeltplan 

In de eerste week gingen we al kort op het teeltplan in. Deze week zullen we er wat nadere toelichting bij geven. Omdat we graag een mooie opbrengst willen, moeten we efficiënt om gaan met de ruimte op de tuin. We passen daarom een aantal verschillende manieren toe om de grond zo maximaal mogelijk te gebruiken. We letten er daarbij wel op dat we onze grond niet uitputten. Doordat we zoveel mogelijk diversiteit in de bedden aanbrengen, zorgen we dat we ook weer diverse voedingsstoffen IN de bodem brengen.

Intercropping
Met intercropping planten we verschillende groenten naast elkaar of door elkaar in één bed op hetzelfde moment. Het kan dan gaan om zogenaamde ‘goede buren’. Dit zijn planten die elkaar versterken, of die bijvoorbeeld een insect weghouden dat het gemunt heeft op hun ‘goede buur’. Het kan ook gaan om planten die verschillende voedingsstoffen uit de bodem nodig hebben en hier ook weer verschillende voedingsstoffen in terugbrengen. Zo putten we de bodem niet op één specifieke voedingsstof uit, maar zorgen we voor diversiteit.

Relay cropping
Met relay cropping planten we ook verschillende groenten in één bed, maar niet op hetzelfde moment. Met deze methode laten we eerst de ene groente volgroeien. Een paar weken voordat we van deze plant gaan oogsten en deze van het bed verdwijnt, zaaien of planten we al de volgende groente. Op deze manier hebben de nieuwe plantjes nog niet zoveel te vrezen van ongewenste andere planten omdat de grond nog bedekt is met onze gewenste eerste groente. Na enkele weken zijn deze plantjes al wat groter er sterker. Als we dan de eerste groente oogsten en van het bed af halen, hebben de planten voor de tweede ronden al een flinke voorsprong op de ongewenste planten.

Lesindeling
Tijd Wat
5 min Welkom en mededelingen
15 min Rondje tuin en themabehandeling
5-10 min Wat gaan we doen, uitleg en taakverdeling:
– Bedden voorbereiden
– Bedden verzorgen
– Planten en zaaien
45 min Aan de slag
5-10 min Pauze momentje, taken herverdelen
45 min Aan de slag
10 min Spullen opruimen en afsluiten
Reader

Voor nadere informatie voor deze week verwijzen we je graag naar onderstaande hoofdstukken in de reader.

1.3 Organisch materiaal
1.4 Bodem als substraat of ecosysteem?