Moestuinlessen

  1. Home
  2. Docs
  3. Moestuinlessen
  4. Moestuinlessen 2022
  5. Moestuinles 18 week 26

Moestuinles 18 week 26

Wat is er afgelopen week gebeurd

Afgelopen week hebben we weer een heel aantal bedden gevuld. We komen nu op het punt waarop we bedden leeg moeten gaan halen omdat we er binnenkort weer nieuwe groenten gaan zaaien en planten voor het najaar. Met dit warme en vochtige weer kunnen groenten ook heel snel doorschieten of niet meer lekker worden. Het is dus belangrijk om nu goed op te letten dat we echt blijven oogsten. Het is zonde als we veel groenten laten doorschieten. Te veel oogst kunnen we altijd nog weggeven. Dan wordt die buurman/buurvrouw en vriend/vriendin ook nog blij van onze mooie tuinen en de oogst die er vanaf komt. De meeste groenten op dit moment zijn vooral lekker om zo te eten, maar bij een teveel aan oogst kun je ze bijvoorbeeld ook inmaken of drogen. Dat geldt bijvoorbeeld vooral voor de uien. Je kan ze aan hun lange bladeren aan elkaar vlechten en ze zo een paar weken te drogen hangen in de schuur. Daarna kun je ze veel langer bewaren!

Wat gaan we deze week doen

Deze week zaaien we alleen wat phacelia. Dat komt goed uit, want er is een hoop te doen op de tuinen. We zullen de tuinbonen de komende weken moeten gaan oogsten zodat de aardappels meer ruimte krijgen om te groeien. En dat geldt voor meer bedden waarin we meerdere groenten hebben staan.

Met het natte bewolkte weer en warme temperatuur is het ideaal weer voor schimmelziektes als meeldauw. We gaan dus goed kijken hoe onze planten zich houden onder dit weer. Lelijke, vergeelde, beschadigde bladen (vaak de onderste bladeren) mogen van de plant afgehaald worden om de plant ‘’schoon te houden’’ en besmettingshaarden op te ruimen. Let vooral op bij de courgettes, tomaten en de grotere kolen. 

Pluk vooral ook bloemen uit de borders en van de doorgeschoten kruiden. Dan kun je thuis ook nog genieten van die bloemenpracht.

Week 26     Wat
Planten
Zaaien Phacelia
Oogsten Bosui, ui, bieten, pluksla, koolrabi, asianmix, kruiden, snijbiet, courgettes, little gem, peultjes, venkel, tuinbonen, kapucijners, doperwten, bloemkolen

In de kennisbank bij plantinformatie vind je uitgebreide informatie over de groenten die we dit jaar gaan telen.

Compost maken

Nu dat we steeds meer groenafval hebben van de tuin is het leuk om nog wat dieper in dit proces te duiken. We zijn nu namelijk volop de voeding aan het creëren die we later weer op de tuin kunnen gebruiken. Composteren is een belangrijk onderdeel in onze manier van telen en omgaan met de aarde. 

Om mooie compost te krijgen moeten we zorgen dat we genoeg plantenresten inbrengen (groen materiaal) en zaken als stro, bladeren en takjes (bruin materiaal). De plantenresten zorgen voor de brandstof en het water voor het proces van composteren. Het bruine materiaal zorgt ervoor dat er genoeg zuurstof bij de ingrediënten kan komen. Dan kunnen we de compostbak zijn werk laten doen. In de reader lees je meer over het exacte proces.

Hier vind je ook nog een filmpje over composteren.

Recepten

We kunnen nu ontzettend veel oogsten. Soms is het zoveel dat we niet meer weten wat we er mee moeten. Daarom proberen we langzaam ook steeds meer recepten in de databank te zetten. Kijk hier vooral ook even. Hieronder vind je er al een paar.

Heerlijke kapucijner puree voor op brood of bij geroosterde groenten.

Of wil je eens iets anders proberen met venkel? Probeer dan eens deze gekarameliseerde venkel tarte tatin te maken!