1. Home
  2. Docs
  3. Moestuinlessen
  4. Moestuinlessen 2022
  5. Moestuinles 11 week 19

Moestuinles 11 week 19

Wat is er afgelopen week gebeurd

Afgelopen week hebben we een mooie constructie voor de klimbonen neergezet. Op deze manier hebben de bonen genoeg steun om de hoogte in te gaan. Daarnaast hebben we bloemenmix gezaaid in de borders. Vorige week konden jullie al de blog van Mirjam lezen over de voordelen van bloemen op de tuin. Straks kunnen we er zelf van gaan genieten! Ondertussen blijven we de planten goed water geven want het is nog steeds erg droog. Let vooral ook op de plantjes die net opkomen.

Wat gaan we deze week doen

Deze week gaan we een paar groenten zaaien en zorgen we vast dat we weer wat bedden voorbereiden. Over twee weken hebben we weer heel wat plantwerk en is het fijn als de bedden al helemaal klaar zijn. Verder gaan we door met het onkruid wieden en bijhouden van de borders. Deze week is het weer heerlijk weer, dus alle plantjes (gewenst en ongewenst) groeien hard!

Week 19 Wat
Planten
Zaaien komkommer, asianmix, bladkolen
Oogsten snijbiet, raapsteel, meiraapjes, koolrabi, little gem, spinazie, pluksla, koriander, dille, kervel

In de kennisbank bij plantinformatie vind je uitgebreide informatie over de groenten die we dit jaar gaan telen.

Raapstelen

Deze groenten kennen niet veel mensen. Doordat raapstelen maar heel kort mooi blijven zodra ze geoogst zijn, is het haast niet te doen om ze goed aan te bieden in de winkel. Op de tuin kunnen we ze rustig laten staan totdat je ze wilt eten. Je trekt ze er dan met wortel en al uit. Je kunt ze rauw eten, maar je kunt ze ook op het laatst door een warme maaltijd roeren. Wil je meer lezen over onze eerste groente, lees dan de plantinformatie over raapstelen.

Verse kruiden bewaren

We hebben een heel aantal verse kruiden in onze tuin staan. Niet iedereen weet even goed wat ze nu allemaal kunnen met deze verse kruiden. En dat is jammer want ze zijn gezond en lekker en hebben vaak zelfs ook nog wel geneeskrachtige eigenschappen. In dit artikel vertellen we je meer over de mogelijkheden van verse kruiden.

IJsheiligen

Van 11-15 mei is het ijsheiligen. Deze dagen worden bij het moestuinieren vaak als grens aangehouden voor de start van zomerteelten. De ijsheiligen zijn de naamdagen van een aantal katholieke heiligen die vallen in de periode van 11 tot en met 15 mei. Ook de heiligen zelf worden wel ijsheiligen genoemd. Volgens de volksweerkunde zijn dit de laatste dagen in het voorjaar waarop nog nachtvorst kan optreden. Dit geldt met name voor streken die onderhevig zijn aan vier jaargetijden. Daarbij moet wel worden opgemerkt dat tijdens het ontstaan van deze traditie de juliaanse kalender nog in gebruik was, dat betekent concreet dat de bedoelde data in feite dertien dagen later vallen. Afhankelijk van de geografische ligging wordt 11 mei dan wel 12 mei als de eerste ijsheilige beschouwd. Wil je meer weten over ijsheiligen, lees dan verder op de Wikipediapagina.