1. Home
 2. Docs
 3. Moestuinlessen
 4. Moestuinlessen 2022
 5. Moestuinles 10 week 18

Moestuinles 10 week 18

Wat is er afgelopen week gebeurd

De afgelopen week hebben we weer veel planten in de grond gezet en hebben we de paden verder netjes gemaakt met verse houtsnippers. Met de droogte moeten we goed letten op watergeven. En dat gebeurt ook al goed. Het belangrijkste zijn de pas gezaaide bedden en jonge plantjes. Omdat deze nog niet diep geworteld zijn hebben die het eerste behoefte daaraan. De kleine plantjes die al wat wortels hebben, worden er vooral blij van als ze een paar keer veel water krijgen in plaats van vaak een klein beetje. Met de net opkomende zaailingen moeten we wat voorzichtiger zijn, die hebben nog niet veel worteltjes dus die mogen juist wat vaker water.

 1. Sla de doeken open;
 2. Steek je vinger in de grond;
  1. Is de grond nog vochtig dan hoeven de planten nog geen water
  2. is de grond droog, dan kunnen ze wel wat water gebruiken
 3. Zet de sproeier neer en zet de kraan aan;
 4. Controleer of de sproeier goed is ingesteld qua bereik;
 5. Laat hem voor 30-45 minuten z’n gang gaan.

Wat gaan we deze week doen

Deze week zaaien en planten we geen groenten, kruiden en bloemen. We hebben dus rustig de tijd om goed op onkruid te letten, de paden netjes te maken en de laatste bedden voor te bereiden.

Week 18 Wat
Planten
Zaaien
Oogsten Snijbiet, raapsteel, spinazie, pluksla, koriander, dille, kervel

In de kennisbank bij plantinformatie vind je uitgebreide informatie over de groenten die we dit jaar gaan telen.

Zomerteelt

IJsheiligen nadert en dat houdt in dat de kans op nachtvorst hard aan het afnemen is. Het is de tijd voor de zomerteelten. Nu we een tijdje bezig zijn kunnen we het goed hebben over het teeltplan met voorbeelden uit onze tuin.

Reader

6.1 Vroege teelten

6.2 Zomerteelten

6.3 Na teelten

6.4 Teeltplan maken

Tuindersblog: bloemen in de moestuin

Naast het planten en zaaien van groenten en kruiden is het ook heel zinvol om een stukje van de moestuin te reserveren voor inheemse bloemen. Ze hebben namelijk allerlei voordelen voor de tuin. Onze tuinder Mirjam deelt in deze blog haar kennis over bloemen en geeft meteen een aantal tips voor het kiezen van inheemse soorten. Lees hier haar blog.

Vlierbloesemsiroop

De eerste vlierbloesems staan nu in bloei en dat betekent dat we vlierbloesemsiroop kunnen maken! Je gebruikt hiervoor de bloemenschermen van de struik. Let er op dat je niet een hele struik kaal knipt, dan hebben we later geen vlierbessen meer. Kijk voor een recept voor vlierbloesemsiroop bijvoorbeeld eens naar dit recept.