Kennisbank de Tuinders

  1. Home
  2. Docs
  3. Kennisbank de Tuinders
  4. Plantinformatie
  5. Raapstelen

Raapstelen

Oogstseizoen
Van april tot mei en van half juli tot half oktober. Raapstelen zijn typische bladgroenten die zowel in het voorjaar als in het najaar goed geteeld kunnen worden.

Wat heeft deze plant nodig
Raapstelen doen het goed op bijna elke grond, mits er genoeg vocht voorhanden is. Zorg wel dat je raapstelen in goed bewerkte (fijne) grond zaait.

Voorjaars-, zomer of najaarsteelt
Raapstelen kun heel vroeg, vroeg en wat later in het jaar zaaien. Als je al heel vroeg raapstelen wilt kun je deze in februari al in een koude kas zaaien. In april heb je dan de eerste raapstelen. Heb je geen kas? Dan kun je op z’n vroegst vanaf maart raapstelen in de volle grond zaaien. Deze oogst je dan vanaf half april. In de late zomer (juli/augustus) kun je raapstelen nog een keer zaaien. Deze kun je dan vanaf half augustus tot november oogsten.

Welke delen van de plant gebruiken we
Van de raapstelen gebruiken we alleen de bladeren. Hoewel de naam doet vermoeden dat de plant familie is van de rapen, vormt deze groente zelf geen knolletjes.

Hoe te verwerken
Raapstelen kun je goed rauw verwerken in een stamppot, of op het laatste moment door je gerecht heen mengen. Raapstelen hebben maar weinig garing nodig en kunnen ook goed rauw gegeten worden. Je kunt ze ook kort bakken met wat knoflook, of kort blancheren. ‘Kort’ is hierin het cruciale woord. Je wilt niet dat jouw raapstelen snotterig worden.

Combineert in de keuken goed met: bieslook, bosui, citroen- en limoensap, sille, dragon, foelie, kerrie, kervel, knoflook, mierikswortel, noten, nootmuskaat, paddenstoelen, pijnboompitten, romige kazen, saffraan, tijm, venkel (zaad), vijfkruidenpoeder waterkers, zuring.

Bewaren
Zorg dat je een bosje raapstelen niet te strak bij elkaar bindt. De stelen kunnen dan ‘snotterig’ worden. Raapstelen kun je het beste vers eten, maar je kunt ze ook in een vochtige doek op een koele plek bewaren. Als er nog worteltjes aan de stelen zitten, kun je ze ook in een klein laagje water zetten. Bewaar ze ook dan op een koele plek.

Bronnen:

Groentebijbel, van aardappelpuree tot zuringsoufflé. Mari Maris

Handboek ecologisch tuinieren. Velt