Kennisbank de Tuinders

  1. Home
  2. Docs
  3. Kennisbank de Tuinders
  4. Plantinformatie
  5. Andijvie

Andijvie

Breedbladige andijvie, krulandijvie en snijandijvie

Oogstseizoen
Juni – laat in de herfst (beschermd tegen nachtvorst zelfs tot december)

Wat heeft deze plant nodig
Andijvie is blij met elke ondergrond zolang deze maar goed vocht vast kan houden en genoeg voeding bevat. Zorg voor lekker losse grond en een goede dosis compost en de andijvieplanten zijn tevreden.

Voorjaars-, zomer of naajaarsteelt
Andijvie kun je in het voorjaar, de zomer en in het najaar telen. Voor de voorjaars- en zomerteelt zul je de andijvie in een kasje moeten opkweken. Daarnaast zul je er voor moeten waken dat de plant niet doorschiet. Hoewel de andijvie prachtige paarse bloemen vormt, kun je de bladeren dan niet meer goed in de keuken gebruiken. Voor de herfstteelt is dit niet nodig. Je kunt andijvie dus een groot deel van het jaar kweken. Voor het voorjaar en de zomer heb je alleen een kasje nodig. 

Welke delen van de plant gebruiken we
Van de andijvie eten we het blad. De krop kan in zijn geheel vlak boven de grond afgesneden worden. Bij snijandijvie snij je de bladeren een aantal centimeter boven de grond af en heb je alleen de losse bladeren. De plan kan dan opnieuw uitlopen.

Hoe te verwerken
Andijvie kun je oogsten van juni tot laat in de herfst. Als er strenge nachtvorst aankomt kun je de kroppen beter rooien. Verplant ze dan naar een koude kas of leg ze met de bladeren naar beneden op een betonnen vloer. Dan blijven ze nog een aantal weken goed. Andijvie kun je het best rauw eten of kort bakken of smoren. Kook deze groente liever niet omdat het blad snel snotterig wordt.

Combineert in de keuken goed met: bieslook, (blauwe) kaas, citrusvruchten, crème fraiche, dille , dragon, gember, komijn, mierikswortel, nootmuskaat, noten, paddenstoelen, ras el hanout, salie, zeewier, zuring.

Wetenswaardigheid
De zeekoeien in Burgers’Zoo eten per dag zo’n 15 kilo andijvie. Doordat andijvie buiten het seizoen vrij hoge prijzen kent, zijn de zeekoeien  de duurste dieren van de dierentuin op het gebied van voeding.

De duurste eters van het dierenpark

Bronnen:

Groentebijbel, van aardappelpuree tot zuringsoufflé. Mari Maris

Handboek ecologisch tuinieren. Velt